Het gebouw en de kampeerterreinen staan aan de rand van het Oranjewoud, een groot aaneengesloten bosgebied bij Heerenveen. Het bos bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin. Met ruim 400 hectare is het een prachtig gebied om te wandelen (of om een hike uit te zetten).

Op een afstand van 2,5 km van Scoutinghiem staat het Belvédère museum, met een grote collectie aan moderne en hedendaagse kunst. Een supermarkt is ook niet ver weg. Op 2,8 km afstand staat een grote Lidl supermarkt, die in 2013 nieuw is neergezet. Naast de Lidl zit ook een slager en snackbar.  Heerenveen beschikt over een bruisend centrum. Zo beschikt het over meerdere supermarkten, kledingwinkels, een bioscoop, een snooker- en poolcentrum, een pannenkoekenschip en diverse andere eet- en drink gelegenheden. Zeker in de zomerperiode is het ook erg gezellig op de terrasjes.

Voor de sportievelingen is er Sportstad Heerenveen, op 2,5 km afstand. Het is voornamelijk bekend om het Abe Lenstra voetbalstadion, maar er is veel meer te doen. Denk aan wandklimmen, fitnessen, of zwemmen. De andere kant op, zo’n 3,5km vanaf het gebouw (te voet of met de fiets 1 km), ligt ijsstadion Thialf. Dit is dé schaatsbaan van Nederland, en hier worden zeer regelmatig wedstrijden gehouden. Staat u liever zelf op het ijs, dan kan dat natuurlijk ook. Eigen schaatsen meenemen is overbodig, schaatsen kunt u ter plekke huren.

In de zomermaanden kan er heerlijk gezwommen worden in zwemwater bij het Heidemeer. Op 4 km afstand bevindt zich een strand, een grasveld en een groot binnenmeer. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, het is er in de zomer altijd wel bevolkt. Iets verder weg, 8 km om precies te zijn, ligt het Nannewiid. Dit meer beschikt niet over een strand, maar wel over een grasveld en een steiger. Het is een ondiep meer, waardoor het zeer geschikt is voor jongere kinderen. Naast het Nannewiid ligt een restaurant waar u naderhand gerust kan genieten van een koud drankje in de warme zon. Beide meren hebben geen entree. Een subtropisch zwembad – Swimfun -kunt u in Joure (13 km rijden) vinden.